Γενική περιγραφή του έργου Agroquality

 

Πλαίσιο υλοποίησης

Το έργο Towards a Common Quality Control and Food Chain Traceability System for the Greek – Italian Primary Sector of Activity (Agroquality) υλοποιείται στο πλαίσιο της 2ης προκήρυξης του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013» (INTERREG IV, http://www.interreg.gr)

 

Η φιλοσοφία του Agroquality

Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα και των σχετικών προϊόντων μεταποίησης βασίζεται σε μεγάλο –και συνεχώς αυξανόμενο βαθμό- στο ποιοτικό τους επίπεδο και στην δυνατότητα τεκμηρίωσης αυτού μέσω μετρήσιμων χαρακτηριστικών.

Έτσι, η δυνατότητα ταυτοποίησης η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω αρχείων καταγραφής των παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή όπως το φυτικό είδος, η θέση καλλιέργειας (υψόμετρο, κλιματικοί παράγοντες, σύσταση εδάφους κοκ) και οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται, αναδεικνύεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη προώθηση των προϊόντων του αγρο-διατροφικού τομέα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τέτοιες καταγραφές είναι σίγουρό ότι θα αναδείξουν την ανάγκη για βελτιώσεις στον τρόπο καλλιέργειας και εμπορίας ενώ παράλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα παραγωγής πληροφορία για το πώς μπορούν να γίνουν αυτά.

Μία από τις χαρακτηριστικότερες καλλιέργειες της περιοχής της Μεσογείου είναι αυτή της ελιάς. Η ελιά έχει έντονη παρουσία στο τοπίο της περιοχής και ιδιαίτερη συμβολή στην κουλτούρα και την οικονομία των κατοίκων της. Όμως παρά την έκταση της καλλιέργειας, την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και την γενική αποδοχή της διατροφικής τους αξίας, τα προϊόντα της ελιάς δεν εγγυώνται ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους καλλιεργητές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά και στηριζόμενο σε αποτελέσματα προηγούμενων σχετικών προσπαθειών, το παρόν έργο, εισάγει μία πλατφόρμα και μία μεθοδολογία για την παρακολούθηση και την καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των βασικών προϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας -επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο- τα οποία αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τη βόρειο-δυτική Ελλάδα όσο και για την νότιο-ανατολική Ιταλία. Το έργο Agroquality φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης της καλλιέργειας της ελιάς προσφέροντας πληροφορία και υποστήριξη όσο αφορά τις καλλιεργητικές τεχνικές και την προώθηση των προϊόντων στη διεθνή αγορά.

 

Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του έργου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός μοντέλου ολικής διαχείρισης της καλλιέργειας ελιάς στην περιοχή παρέμβασης είναι:

  • Η καταγραφή των παραμέτρων καλλιέργειας της ελιάς
  • Η δημιουργία σειράς οδηγών που θα αφορούν τις βέλτιστες πρακτικές ελαιοκαλλιέργειας και την προώθηση - εμπορία των προϊόντων.
  • Η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μέσω τεκμηρίωσης των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.

 

Παραδοτέα

Τα παραδοτέα του έργου είναι τα ακόλουθα:

  1. Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (G.I.S.) προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Ηλεκτρονικού Αρχείου Καλλιέργειας για την καλλιέργεια της ελιάς.
  2. Ex-ante ανάλυση των βέλτιστων καλλιεργητικών πρακτικών ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή (λαμβάνοντας υπόψη τόσο κοινωνικο-οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά δεδομένα) με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πρότυπου μοντέλου καλλιέργειας.
  3. Ανάλυση αγοράς των προϊόντων ελαιοκαλλιέργειας
  4. Εφαρμογή του πρότυπου μοντέλου καλλιέργειας σε επίπεδο εκμετάλλευσης με σκοπό την αξιολόγησή του.

 

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου συνοψίζονται στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας με σκοπό την δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου καλλιέργειας για κάθε ελαιοπαραγωγό. Αυτό αναμένεται να δίνει τη δυνατότητα:

  1. Συστηματικής καταγραφής των συνθηκών καλλιέργειας αλλά και υποβοήθηση λήψης αποφάσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί.
  2. Παραγωγής και διανομή ενός καινοτόμου οδικού χάρτη βέλτιστων πρακτικών όσο αφορά την ελαιοκαλλιέργεια.
  3. Τεκμηρίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Έμεσα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου αποτελούν:

  1. Η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ πολιτείας, ερευνητικών κέντρων, αγροτικών φορέων και αγροτών στην περιοχή υλοποίησης.
  2. Η προώθηση και ενδυνάμωση του παραδοσιακού αυτού αγροτικού τομέα.
  3. Η ενδυνάμωση της θέσης των σχετικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.
  4. Η αύξηση του εισοδήματος των αγροτών καθώς και της ανταγωνιστικότητας των περιοχών.
  5. Η επέκταση της αποδοχής του Μεσογειακού τρόπου διατροφής και η διατήρηση της τοπικής γαστρονομικής κληρονομιάς.

                       

Εταιρικό σχήμα

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Ηπείρου (http://www.teiep.gr) και ο Δήμος του Λέτσε (http://www.comune.lecce.it). Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου είναι ο επικεφαλής εταίρος. Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κ. Μάνος Γεώργιος.

 

Διάρκεια και προϋπολογισμός

Το έργο ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2012 και προβλέπεται να έχει διάρκεια 2 έτη. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει καθοριστεί στις 726.885,00€.

                                   

Πηγή: Agroquality Application Form, Sept 2009

footer-wave

Interreg Greece-Italy 2007-2013 "The views and opinions expressed in this (article/publication/website/brochure etc.) are purely those of the writers/owners/partners and may not in any circumstances be regarded as stating an official position of the European Commission".
 AgroQuality grand agreement no: i1.11.07  eu flag