Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Ελιές Άρτας στη Ρωσία αλλά χωρίς ταυτότητα προέλευ

Ελιές Άρτας στη Ρωσία αλλά χωρίς ταυτότητα προέλευ 09 Nov 2012 20:01 #7

  • itsirog
  • itsirog's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 84
  • Karma: 2
Δείτε τη συνέντευξη στη Γνώμη (τοπική εφημερίδα της Άρτας) του υπευθύνου της Intercomm Foods (εταιρεία με έδρα τη Λάρισα, που έχει αγοράσει τις εγκαταστάσεις του πρωην Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Κομποτίου) σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές ελιάς: www.gnomiartas.gr/afierwmata/item/4698-elies

Τώρα το γιατί ενώ στην περιοχή έχουμε ελιά ΠΓΕ (κονσερβολιά Άρτας) είναι καλύτερα να αντικαταστήσουμε την ποικιλία με Καλαμών και σε κάθε περίπτωση να πουλάμε το προιόν με τη γενική ονομασία Delphi δεν το καταλαβαίνω. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όσο η ελιά της περιοχής δεν σχετίζεται με τον τόπο παραγωγής της και είναι απλά μια ποσότητα ελιάς χωρίς ταυτότητα που ανακατεύεται με άλλες και πουλιέται με ένα γενικό όνομα που το marketing θεωρεί γενικά Ελληνικό, οι παραγωγοί του τόπου μας θα την πωλούν σε εξευτελιστική τιμή και δεν θα δουν άσπρη μέρα.
ILT
Specialisation: Irrigation
TEIEP Faculty of Agricutural Technology
Last Edit: 12 Mar 2013 16:26 by itsirog.
The administrator has disabled public write access.

Ελιές Άρτας στη Ρωσία αλλά χωρίς ταυτότητα προέλευ 25 Dec 2012 18:47 #11

  • itsirog
  • itsirog's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 84
  • Karma: 2
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί και μία παλαιότερη (2010) συνέντευξη του προέδρου της ΕΑΣΑΦ στην ΗΧΩ.

www.apiroshora.gr/?p=4489
Προϊόν Π.Γ.Ε. η Κονσερβολιά Άρτας
By vassgeo, 15 Ιουνίου, 2010 09:14
Ημερίδα για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής στην ελιά διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, την Παρασκευή 11 Ιουνίου στην αίθουσα «Διώνη». Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εργασίας της Οργάνωσης Ελαιουργικού Φορέα Ε.Α.Σ.-Άρτας Φιλιππιάδας, καλλιεργητικές φροντίδες στην ελιά, ανάγκη ενεργοποίησης του ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) «Κονσερβολιά Άρτας» καθώς και με νέα δεδομένα στο ποιοτικό παρακράτημα της ελιάς. Ολοκληρωμένη διαχείριση σημαίνει καλύτερη διαχείριση στο περιβάλλον, καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, καλύτερο προϊόν για τους καταναλωτές τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης. Όπως ανέφερε, η ελιά συναγωνίζεται με τα εσπεριδοειδή για την πρωτιά στον οικονομικό αγροτικό τομέα στην Άρτα. Στο Νομό Άρτας καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα ελιάς με ένα εκατομμύριο δέντρα εκ των οποίων τα 700.000 είναι ενεργά. «Ελιές και πορτοκάλια είναι αυτοί οι δυο παράγοντες που προσφέρουν το μεγαλύτερο οικονομικό προϊόν στο Νομό. Ο Νομός στηρίζεται περισσότερο στις ελιές και στα εσπεριδοειδή. Στις ελιές όπως ξέρετε ασχολούνται χιλιάδες οικογένειες. Είναι μια δουλειά που θέλει πολλά εργατικά χέρια και είναι σημαντικό αυτό στην απασχόληση του κόσμου. Σκοπός μας είναι ν’ ακούσουμε τους παραγωγούς τι απορίες έχουν αλλά και να τους πούμε κι εμείς αυτά που πιστεύουμε ότι θα τους είναι πιο χρήσιμα ώστε να παράγουν προϊόν καλύτερο, να παράγουν προϊόν που να το ζητάει η αγορά. Ν’ αναδείξουμε την Κονσερβολιά Άρτας που είναι προϊόν Γεωργικής Ένδειξης, πράγμα πολύ σημαντικό».
Ο Δημήτρης Μπίζας, γεωπόνος της ΕΑΣΑ-Φ δήλωσε: «Επίσης σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για τον τρόπο απόκτησης από δω και στο εξής του ποιοτικού παρακρατήματος. Το ποιοτικό παρακράτημα είναι μία επιπλέον ενίσχυση που δίνεται στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι καλλιεργούν ποιοτικά προϊόντα. Μέχρι τώρα δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος ήταν οι παραγωγοί οι οποίοι εφάρμοζαν είτε την ολοκληρωμένη διαχείριση είτε την βιολογική γεωργία είτε πωλούσαν τα προϊόντα τους σε πιστοποιημένα συσκευαστήρια Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.. Από δω και στο εξής δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος θα είναι οι παραγωγοί οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους σε πιστοποιημένους εμπόρους Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. που εμείς εδώ στην Άρτα έχουμε το Π.Γ.Ε. που σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη με την ονομασία Κονσερβολιά Άρτας (για την ελιά), σε συνδυασμό με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης ή της βιολογικής παραγωγής. Δεν αρκεί δηλαδή πλέον η ολοκληρωμένη διαχείριση για να εισπράξουν οι παραγωγοί το ποιοτικό παρακράτημα αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα το προϊόν να φτάνει στην αγορά με την ονομασία Κονσερβολιά Άρτας. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται χρήση αυτού του πλεονεκτήματος που έχουμε σαν περιοχή και είναι επιτέλους η ευκαιρία να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των παραγωγών αλλά και να καταφέρει η Κονσερβολιά Άρτας πραγματικά ν’ αναδειχθεί στο εμπόριο».
Η Κονσερβολιά Άρτας είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Με την αναγνώριση αυτή παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να τα προωθήσουν ευκολότερα, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερες τιμές, αφού οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίζουν και να αγοράζουν τα ποιοτικά αυτά προϊόντα τα οποία φέρουν εγγυήσεις για την παραγωγή τους, την επεξεργασία τους και τη γεωγραφική τους καταγωγή. Η σωστή παραγωγή αυτού του αγνού και παραδοσιακού προϊόντος είναι απαιτούμενο και προϋπόθεση για την αναγνώρισή του από την αγορά και τους καταναλωτές. Με στόχο το όφελος των παραγωγών από την παραπάνω διαδικασία η Ε.Α.Σ. Άρτας – Φιλιππιάδας, εφαρμόζει Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της παραγωγής (Σ.Ο.Δ.Π.) Ελιάς, στη βάση των Προτύπων AGRO 2.1 και AGRO 2.2 του AGROCERT (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) μετά την έγκριση του προγράμματος εργασίας του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1234/2007 όσον αφορά τις οργανώσεις ελαιουργικών φορέων. Με την ένταξη των δράσεων των παραγωγών στο επίπεδο της γεωργικής τους εκμετάλλευσης και μέχρι τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά σε ένα Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, θα οργανωθεί ένα σύνολο τηρούμενων διαδικασιών και εφαρμοζόμενων σχεδίων διαχείρισης που θα καθοδηγούν και θα ελέγχουν την παραγωγική διαδικασία μέσα από μια συνεχή κατάρτιση και επικοινωνία αλλά και ένα σύστημα μετρήσεων και παρακολούθησης. Οι κανόνες για την Ασφάλεια των Προϊόντων, την Ιχνηλασιμότητα και την Ορθή Γεωργική Πρακτική με Φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους, θα συνδυάζονται αποτελεσματικά με βελτιώσεις για επικερδή παραγωγή ελιάς σε μια οικονομικά βιώσιμη γεωργική επιχείρηση. Το σύστημα θα οργανωθεί και θα εφαρμοσθεί κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος σε 4 θύλακες γεωγραφικής αναφοράς. Η επίβλεψη του Συστήματος θα γίνεται από εξειδικευμένους Γεωπόνους με βοηθούς τεχνολόγους γεωπονίας οι οποίοι θα υποστηρίζονται από έμπειρους τεχνικούς συμβούλους. Παράλληλα μέσω του προγράμματος αυτού θα ενισχυθούν οι παραγωγοί με υλικά για τη βελτίωση των συνθηκών συγκομιδής της επιτραπέζιας ελιάς και επομένως της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Τέλος μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθεί και θα ενημερώνεται ειδικός δικτυακός τόπος για τη διάδοση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του προγράμματος γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για τα χαρακτηριστικά και τις μεθόδους παραγωγής της ελιάς στην περιοχή μας.
ILT
Specialisation: Irrigation
TEIEP Faculty of Agricutural Technology
The administrator has disabled public write access.

Ελιές Άρτας στη Ρωσία αλλά χωρίς ταυτότητα προέλευ 25 Dec 2012 18:50 #12

  • itsirog
  • itsirog's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 84
  • Karma: 2
Σχετικά με τη λειτουργία της INTERCOM αξίζει να διαβάσει κάποιος και αυτά:

lefkadanews.com/lefkadanews-antapokrisi....s=11274&lefkada=arta
ILT
Specialisation: Irrigation
TEIEP Faculty of Agricutural Technology
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.076 seconds

footer-wave

Interreg Greece-Italy 2007-2013 "The views and opinions expressed in this (article/publication/website/brochure etc.) are purely those of the writers/owners/partners and may not in any circumstances be regarded as stating an official position of the European Commission".
 AgroQuality grand agreement no: i1.11.07  eu flag